Очищення води від вапна зі свердловини

Під цією назвою мається на увазі окис кальцію, що є речовина білого кольору, що отримується випаленням карбонатної гірської породи – вапняку. Розрізняють вапно негашене і гашене, хлорне і натрової. На побутовому рівні, підвищений рівень жорсткості зв’язується з наявністю надлишку вапна.

Жорсткість в воді безпосередньо практично не відчувається: природна рідина прозора, не володіє в зв’язку з цим специфічним смаком, характерним запахом. Перевищення нормованого значення цього показника – 9 мг-екв / л може підтвердити лабораторний аналіз.

Так чи нешкідливо підвищена концентрація кальцієвих сполук у воді? Виявляється, все не так просто. Якщо кальцію в воді міститься досить багато, то виникає ризик прояву несприятливих наслідків, що веде до розвитку різного роду захворювань. Так через засміченість ними кровоносних проток, різних органів погіршується працездатність суглобів з проявом больових відчуттів. Можна навести з цього приводу безліч прикладів погіршення стану людського організму. Підвищений рівень жорсткості негативно позначається і на терміні служби побутових приладів, щодня погіршуючи заводські параметри тієї чи іншої техніки. Вапняний наліт присутній на нікельованих кранах, керамічної сантехніки. Більшість з нас стикався з наявністю накипу в чайнику.

Самок доцільне рішення щодо зниження рівня жорсткості – очищення води від вапна.

Можна скористатися такими способами зниження значення жорсткості води, як кип’ятіння або обробка оцтом або лимонною кислотою. Однак більш дієвий спосіб – це використання спеціального фільтруючого обладнання.

 

Різновиди фільтрів для зниження жорсткості води

На сьогодні розроблено ряд пристроїв – фільтрів по зниженню коефіцієнта жорсткості води:

  • електромагнітного типу. Такий фільтр довговічний, простий в обслуговуванні. Однак очищена таким чином вода придатна тільки для технічних потреб;
  • фільтр-глечик. Це пристрій універсально. Показники пом’якшення води у такого фільтра одні з кращих, тому таку воду можна вживати всередину. Завдяки своїй мобільності, його можна використовувати і поза домом;

зворотного осмосу. На сьогодні це найефективніший спосіб отримання води вищого ступеня очищення, в тому числі і щодо з’єднань кальцію.