Сучасні та ефективні методи очищення води від органічних сполук.

Сучасні та ефективні методи очищення води від органічних сполук.

Сучасні та ефективні методи очищення води від органічних сполук

Останнім часом, в Україні, ми досліджуємо значне погіршення якості природних та муніципальних вод. Величезною проблемою стає вміст органіки. Значення перманганатної окисністі  іноді сягає 10-14 мгО2/л. Нажаль це нові анті рекорди.

Основні фактори які впливають на підвищення концентрації органіки у воді:

1.     Забруднення поверхневих джерел водопостачання. Основними джерелами забруднення поверхневих вод є стічні води промислових підприємств, господарсько-побутові стічні води та сільськогосподарські скиди. Ці стічні води містять широкий спектр органічних сполук, з’єднань фосфору, включаючи феноли, аміни, органічні кислоти та пестициди.
Фосфати складаюсь величезну проблему, тому що вони є одним з каталізаторів розмноження водоростей та мікроорганізмів. Так, наприклад, цвітіння водоростей у водосховищах, починається у травні, та іноді закінчується в вересні. І все це за рахунок забруднення води.

2.     Геологічні особливості. У деяких регіонах України підземні води містять підвищений вміст органічних сполук, таких як гумінові кислоти.

Але також, є і забруднення підземних вод поверхневим стоком. На сьогодні в Україні, майже всі свердловини до 30 метрів дуже забруднені нітратами та неприродною органікою.

3.     Неефективність очистки води на водопровідних станціях. Існуючі водопровідні станції в Україні не завжди забезпечують ефективне очищення води від органічних сполук.

Останні декілька років, ми експериментуємо та шукаємо найефективніші методи видалення органіки для очищення води. Ось деякі результати:

1.     Фотолітичне озонування. Напевно, самий передовий спосіб видалення органіки та очищення води, з застосуванням озону та дуже високого УФ випромінювання.  Результат був непоганий, але цей метод можна застосувати тільки у промислових умовах.

2.     Агломероване активоване вугілля. Це, відносно, старий метод очищення води, але і дуже ефективний. Мова про такі продукти як бітумізоване вугілля GAC, Filtrasorb, AGL Plus, AGL Ultra. Це вугілля виробляється за технологією агломерування маленької фракції вугілля у гранули, після чого воно ще раз активується. Ця технологія допомагає досягти максимально розвиненої структури пор, максимальної ємності вугілля, та великої кількості транспортних пор. Також, ці марки вугілля мають більшу кількість мезо пор (середній розмір), саме якими і адсорбується органіка. Наприклад, вугілля з кокосів, мають мікропорісту структуру, яка не дуже гарно адсорбує великі органічні молекули.
Тож! Як правило, на муніципальній воді, вугілля агломерат, буде працювати на п’ятдесят або сто відсотків довше, ніж вугілля з кокосу чи звичайного бітумізованого вугілля, за показниками зниження перманганатоної окисності. Наш вибір за ціною та якістю – вугілля GAC 1240 або AGL Ultra.

3.     Суміш акрилового та стирольного органопоглиначів.
Звичайно, ми використовували для зниження органічних сполук та очищення води, смолу ZGD730 (акрил), вона гарно працює по високомолекулярним сполукам, гуміновим та фульво кислотам.
У червні-серпні, для зниження органічних сполук та очищення води, ми тестували суміши смол  ZGD730 (акрил) та ZGD750 (стирол) у співвідношенні ZGD730 – 70 відсотків та ZGD750 – 30 відсотків.
тести проводились на київській та дніпровській муніципальних водах.
Нижче, деякі результати:

А. Київ. Лівий берег. Промзона на вул. Магніторогській.
Потужність 2 м3/год, 24/7.
Перший варіант, до модернізації. Механічна фільтрація, пом’якшення, фільтр з органопоглиначем ZGD730, фільтр з вугіллям, УФ знерараження

Вхідна перманганатна окісність, мгО2/л Після фільтру з ZGD730 Після колони з активованим вугіллям
GAC 1240,
10,3 5,8 – 6,2 1,8-2,1

Другий варіант, ми додали 40 % стирольного органопоглинача ZGD750 до фільтру з ZGD730

Вхідна перманганатна окісність, мгО2/л Після фільтру з сумішшю ZGD730 / ZGD750 (60/40%) Після колони з активованим вугіллям GAC 1240,
10,3 4,2 –4,5 1,5-1,7

Бачимо ефективність очищення на органопоглиначе на 25-27 відсотків.

Кількість солі на регенерацію фільтра з сумішшю ZGD730/ZGD750 – 140 гр/літр

А. Дніпро.
Потужність 5,5 м3/год.
На цьому об’єкті використовувався змішаний іонообмінний фільтр катіоніт ZGC107DQ та органопоглинач ZGD730.
Після модернізації ми додали тридцять відсотків ZGD750 (стирол) від об’єму органопоглинача.

Вхідна перманганатна окісність, мгО2/л Після фільтру з ZGD730 Після фільтру з сумішшю ZGD730 / ZGD750 (70/30%)
9,8 5,0 – 5,1 3,1-3,3

Теж гарний результат!

Шановні колеги, виводи робіть самостійно, в залежності від ситуацій на ваших об’єктах.

Повідомляємо, що з 18-20 жовтня будемо мати на складі, обидва органопоглинача, та безліч всього іншого!