Установка знезараження води ультрафіолетом

За допомогою цього продуктивного і економічного способу знищуються шкідливі мікроорганізми в технічних, стічних водах. Широко затребувана ця технологія і при очищенні питної води.

Електромагнітне випромінювання, що знаходиться в межах 205 ÷ 315 нм, несе в собі енергію, що руйнує процеси, що сприяють життєдіяльності клітин. Кульмінаційний вплив бактерицидного характеру виявляється випромінюванням, довжини хвиль якого порядку 245 ÷ 280 нм.

Конструкція середньостатистичної установки по знезараженню води досить проста. Такий пристрій представляє металлотрубку, в якій в кварцових (увіолеві, флюоритових) футлярах розміщені УФ-лампи газоразрядного типу, як правило, з низьким тиском. У них ≥ 3/5 УФ-потоку становить довжина хвилі 254 нм, що надає максимальну бактерицидну дію на віруси, бактерії і т.п. Принцип його роботи такий: вода, просочуючись крізь корпус фільтра – Уф знезараження води і омиваючи чохол з кварцового (увіолевого, флюоритового) скла, дозовано опромінюється ультрафіолетом.

Будь-яка установка знезараження води ультрафіолетом характеризується такими параметрами, як продуктивність, потужність. Остання визначає величину дози опромінення.

Рекомендовані дози від пристрою установка знезараження води ультрафіолетом:

  • ≥16 мДж / см2 – вода з під землі (клас I);
  • ≥25 мДж / см2 – вода з поверхні і з під землі (класи II, III);
  • ≥40 мДж / см2 – перевищення паразитологічних норм.

Амальгамні лампи з низьким тиском без ртуті – новий клас світильників, призначення яких – знезараження води ультрафіолетом. Вони володіють більшою потужністю – 200 ÷-350 Вт. Завдяки цим лампам сьогодні створюються міні УФ-системи з продуктивністю ≤ 3000 м3 / год.

Установка знезараження води ультрафіолетом 185 нм стерилізує воду більш інтенсивно. Для її використання був розроблений спеціальний тип кварцового скла.

Уф знезараження води виконує своє завдання при мінімальному контакті з водним середовищем – 3 ÷ 5 с, після чого знезаражена на 99,9% вода придатна до вживання.