Промислові способи очищення води

Промислові системи водопідготовки – процеси обробки води для отримання якості води, необхідного тим чи іншим технологічним процесом.

Промислова водоочищення може являти собою не тільки звільнення води від конкретних домішок, а й збагачення її необхідними речовинами, так як у кожного підприємства є власні вимоги до використовуваної воді, виходячи з застосовуваних технологій для отримання кінцевого продукту.

ПРОМИСЛОВІ СПОСОБИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ

Існує ряд способів промислового очищення води:

  • зворотний осмос;
  • хлорування;
  • озонування;
  • використання вугільних фільтрів;
  • комбінований.

Зворотний осмос сьогодні затребуваний як при фільтрації води в побуті, так і для промислового очищення води. Пройшовши промислові фільтруючі елементи зворотного осмосу, вода максимально очищується, стає практично стерильною, а тому прийнятна навіть для пиття. Чому? Тому що головний робочий орган фільтруючого елемента зворотного осмосу – мембрана, затримує і бактерії, і віруси. Варто відзначити, що продуктивність промислових установок, що працюють за цим методом, досить низька, сама мембрана – елемент дорогий.

Хлорування сьогодні досить популярно, тому що цей метод промислового очищення води має ряд переваг:

  • простота технології;
  • мінімальні витрати;
  • висока продуктивність в протистоянні з бактеріями.

Головний недолік цього методу – токсичність хлору, мінімум якого все ж залишається у воді.

Озонування, спрямоване в основному на порятунок води від органосоедіненій і бактерій, – досить ефективний спосіб промислового очищення. Суть методу полягає в розкладанні озону з утворенням молекулярного і атомного кисню. Недолік цього способу – його дорожнеча. Саме тому системи водопідготовки промислові використовують цей спосіб не в повній мірі.
Вугільні фільтри, безперечно, ефективні для видалення з води органіки і неорганики, включаючи хлорне. Мінус застосування таких установок – значні габарити через наявність кількох шарів активованого вугілля.

Комбінований спосіб очищення, який поєднує дії ультрафіолету і активованого вугілля, – досить результативна технологія. Недолік методу – висока вартість обробленої води.