Виробництво активованого вугілля

СИРОВИНА ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА АКТИВОВАНОГО ВУГІЛЛЯ

производство угля

Активоване вугілля може бути отримано з різноманітного вугле сировини – деревини, кам’яного і бурого вугілля, торфу і т. і.
У промисловому виробництві активованого вугілля в якості сировини найчастіше використовуються кам’яне вугілля, шкарлупа кокосових горіхів і деревина.

ВИРОБНИЦТВО АКТИВОВАНОГО ВУГІЛЛЯ

утилизация угля

Спочатку углеродсодержащими сировину піддають карбонізації – випалу при високій температурі в інертній атмосфері без доступу повітря. Однак отриманий карбонізат володіє поганими адсорбційними властивостями, оскільки розміри його пір невеликі і внутрішня площа поверхні мала. Тому карбонізат піддають активації для отримання специфічної структури пір і поліпшення адсорбційних властивостей.

ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА АКТИВОВАНОГО ВУГІЛЛЯ

Для виробництва активованого вугілля використовують печі різного типу і конструкції.
Найбільшого поширення набули: багатополичний, шахтні, горизонтальні і вертикальні печі, а також реактори з киплячому шаром.

 

АКТИВАЦІЯ АКТИВОВАНОГО ВУГІЛЛЯ

Активація вугілля може здійснюватися за допомогою обробки водяною парою або спеціальними хімічними реагентами. Активація водяною парою проводиться при температурі 800 – 1000 ° C в строго контрольованих умовах. При цьому на поверхні пір відбувається хімічна реакція між водяною парою і вугіллям, в результаті чого утворюється розвинена структура пір і збільшується внутрішня поверхня вугілля. За допомогою такого процесу можна отримувати вугілля, що володіють різними адсорбційними властивостями.

Активація водяною парою дозволяє отримувати вугілля з внутрішньою площею поверхні до 1500 м2 на грам вугілля. Завдяки цій величезній площі поверхні активоване вугілля є прекрасними адсорбентами. Тим не менш, не вся ця площа може бути доступна для адсорбції, оскільки великі молекули адсорбуються речовин не можуть проникати в пори малого розміру.
Дана стаття дає лише дуже мала поняття про виробництво активованого вугілля. В даний час існує велика кількість технологій виробництва активованого вугілля з активацією не тільки водяною парою.
А ви знаєте, як можна очистити самогон?