Як очистити самогон активованим вугіллям

Як очистити самогон активованим вугіллям

Ми запросили відповісти на дане питання головного технолога найбільшого в СНД лікеро-горілчаного заводу – Гречану Віру Дмитрівну.
Як очистити самогон активованим вугіллям? Це питання турбує як любителів домашнього самогоноваріння так і багатьох власників ресторанів і дрібних виробників ексклюзивних алкогольних напоїв. Інтернет рясніє безліччю рецептів, в більшості, абсолютно безглуздих і науково не обгрунтованих. До них відносяться і очищення марганцівкою, яйцями, молоком, курячої ніжкою та іншими вигадками.
Найбільш правильно і легко очищати самогон активованим вугіллям, і не в якому разі не таблетованим. Для покупки активованого вугілля найкраще звертатися в спеціалізовані компанії.
На лікеро-горілчаних заводах існує єдиний і найнадійніший спосіб очищення горілки.
Горілка проходить через вугільні фільтри, потім піщані, після чого може додатково очищатися на активованому вугіллі імпрегнованим сріблом або спеціального фільтруючого завантаження Альдегідосорб.
У домашніх умовах можливо зробити дві колонки (можна з нержавіючої або скляній труби), оптимальна висота – 1 метр. В першу колонку засипається активоване вугілля, в другу кварцовий пісок. Самогон проходить самопливом за даними колонок. Після чого можлива додаткова фільтрація на марлево-ватної прокладці.
Останнім часом, серед любителів, з’явився дуже популярний спосіб очищення самогону порошковим активованим вугіллям. Даний спосіб використовується найпопулярнішим шведським і фінським брендами з виробництва горілки.
Суть способу: в охолоджену горілку дозується спеціальний порошковий вугілля, який ретельно перемішується і після, фільтрується на фільтрі з кварцовим піском.
Даний спосіб дозволяє отримати самогон високої м’якості, мінімізувати утворення альдегідів і видалити практично всі неприємні присмаки. Застосування, саме, порошкового вугілля обумовлено високою адсорбцією, яку не дає гранульований вугілля. Також спеціалізовані порошкові вугілля типу Р200 і Р400, що не утворюють альдегіди при контакті з самогоном.
Подібне очищення самогону легко відтворюється в домашніх умовах.