Історична довідка про активоване вугілля

 Историческая справка об активированном угле

Одні з перших історичних згадок про використання вугілля, відносяться до Стародавньої Індії. У санскритських писаннях говорилося, що воду необхідно пропускати через вугілля, тримати в мідних посудинах і піддавати дії сонячних променів.

Корисні властивості вугілля були відомі також і в Стародавньому Єгипті, де деревне вугілля використовували в медичних цілях вже за 1.5 тис. Років до н. е.
Стародавні римляни також користувалися вугіллям для очищення води, пива і вина.

Пізніше адсорбционную здатність деревного вугілля вперше помітили в кінці 18 століття. У 1773 р німецький хімік Карл Шеєле повідомляв про адсорбції газів на деревному вугіллі. Пізніше було встановлене, що деревне вугілля може знебарвлювати рідини.

У 1794 р деревне вугілля був вперше застосований англійською цукрово-рафінадному заводі. У 1808 р деревне вугілля застосували у Франції для освітлення цукрового сиропу.

У 1811 р при приготуванні чорного шевського крему була виявлена ​​знебарвлююча здатність кісткового вугілля.
Промислове виробництво активованого вугілля почалося на початку 20 століття. У 1909 р в Європі була випущена перша партія порошкового вугілля.
Під час першої світової війни був вперше застосований активоване вугілля з шкаралупи кокосового горіха в якості адсорбенту в протигазні масках.
В даний час активоване вугілля займають провідне місце серед фільтруючих матеріалів. Область застосування активованого вугілля сильно розширилася. Активоване вугілля грають важливу роль у захисті навколишнього середовища.

 

Важливо знати: терміни і поняття пов’язані з активованим вугіллям.